Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


         Viselkedés

 

Életmód

Reggel és este a legaktívabbak. Napközben szeretnek lustálkodni. A ketrec egy magasabb pontján, (pl. háztető, polc) elterülnek, szemüket félig becsukják és pihennek, vagy futnak a mókuskerékben, pakolásznak, esetleg esznek. Amikor a gazdijuk hazajön a suliból, munkából, élénkké, vidámmá válnak. Gyakran éjszaka sem alszanak, hanem például; a futnak a mókuskerékben, játszanak egymással. Nem túl csendesek. Hacsak nem vagy nagyon jó alvó, éjszaka zavarni fogják az alvásban. Legjobb, ha nem alszotok közös szobában, de ha csak így lehet megoldani, az sem tragédia. Ha nyikorog a mókuskerék, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy egy kis margarinnal bekened. (Az sem baj ha olajjal kened be, de inkább a margarint választanám.) Igen aktív állatok, minél többféle elfoglaltságuk lehet, annál valószínűtlenebb, hogy egész nap a ketrecet rágják. (Erről bővebben olvashatsz a tartás résznél.)

A hangjuk

A deguk többféle jellegzetes hangot hallatnak. Leggyakrabban egy halk csipogás szerű magas hangot, ami pár méterre a ketrectől nem is hallatszik. Ez egy úgynevezett "kontaktustartó" hang, ezzel fejezik ki jókedvüket, elégedettségüket, szeretetüket. Természetesen fájdalmukban vagy ijedtükben ők is visítanak, mint általában a rágcsálók. Ez jóval élesebb és hangosabb hang. Nem tanácsos megilyeszteni őket, mert legalább öt percig csipogni fognak. Jellegzetes még, egy a hangerejében a kettő között álló, afféle panaszkodás. Ilyet hallatnak, ha éhesek, ha hiányzik a társuk, vagy ha egy kis játékra akarnak rávenni minket.

Szocializáció

A deguk alapvetően társas lények. A természetben nagy csaptokban, kolóniákban élnek, ezért ha otthon magányosan tartjuk őket, szomorúak, akár depressziósak is lehetnek. Többen megfigyelték, hogy a magányos deguk agresszívebbek és rövidebb ideig élnek. Ha degut szeretnél, de különösebben sok időd és pénzed nincs rá, akkor vegyél azonos neműeket, legalább kettőt. Az azonos nemű deguk, főleg, ha egyszerre vetted őket, esetleg egy alomból valók (testvérek), szinte sosem veszekednek. Hamar eldöntik, ki a főnök, és ebbe mi se szóljunk bele. Még akkor se, ha azt látjuk, hogy a "főnök" pl. az etető tálkán trónol, és nem engedi a másikat enni. Ha elegendő ételt adtunk kettőjüknek, nem marad éhes senki. Ők nem a mi igazságérzetünk szerint gondolkodnak. Ha különböző nemű degukat szeretnél, gondolj arra, hogy ez legalább két ketrecet jelent. Hacsak nem akarod, hogy a nőstény az állandó terhességtől egyéves korában elpusztuljon, ne engedd őket sokat párzani! A kisdegukról nem is beszélve. Néha előfordul, hogy két fiú degu egymáson alszik. Nem kell megilyedni, ezzel csak melegítik egymás testét.

Rágcsálás:

Mivel a deguk rágcsálók, a vérükben van, hogy mindent megrágcsálva koptassák fogaikat. Ezért ügyeljünk arra, hogy legyen mit rágniuk (különben nem kopik a foguk, és ha nagyon megnő, az már a rendes evésben is zavarja őket). Másrészt figyeljünk arra, hogy ha szabadon vannak, ne rághassanak meg mérgező szobanövényt, elektromos vezetéket, bútorkárpitot. Unalmukban gyakran rágják a ketrecet, tehát ügyeljünk arra, hogy az erős anyagból legyen. Vigyázat! A degu ketrecét tilos befesteni, legyen az bármilyen festék! Ebbe bele is halhat.

Szelídség

A fiatal deguk könnyen szelidülnek, ha türelmesek és megértőek vagyunk velük. Mivel a természetben a legfőbb veszélyt a felülről rájuk támadó ragadozó madarak jelentik, ezért ösztönösen félnek, ha a felülről akarjuk megfogni őket. A kézhez szoktatást kezdjük a ketrecen kívülről. (Miután már azt megszokták, és ott biztonságban érzik magukat.) Engedjük, hgy megszagolgassanak, de vigyázzuknk arra, hogy ne harapjanak meg! Saját tapasztaltból tudom, hogy elég nagyot tudnak harapni. Felkínálhatunk nekik pár szem szotyit, vagy mogyorót, amit bizalmuk jeléül pár nap után elfogadnak. A deguk felismerik gazdájukat, főként a hangjáról, ezért az első napokban hasznos, ha csak a gazdi foglalkozik velük. Ha a kis degu már láthatóan nem fél tőlünk (nem szalad el, ha meglát, sőt inkább odajön, esetelg halk "csipogással" üdvözöl), akor megpróbálhatjuk kézbe venni. Először tegyük a mellső lábához a kezünket. Nagy valószinűséggel bele fog lépni. Ne fogjunk rá, csak picit emeljük meg és hagyjuk, hogy bármikor lemásszon. Pár nap múlva megtanulja, hogy nem bántjuk, és megpróbálhatjuk megfogni. Ha megfogjuk, legyünk határozottak, ne érezze veszélyben magát, de ne legyünk durvák. Ne fogjuk meg túl erősen, ha kapálózna inkább engedjük el. Nem az a cél, hogy móresre tanítsuk. Pár nap múlva a kisdegu már nem fog félni a kezünkben, bátran kivehetjük, játszhatunk vele egy számára is biztonságos helyen.

 

    

 

   

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Degus

(Annus, 2017.01.01 18:18)

Sziasztok.
Van 1 degum és az a baja,hogy nem akar odajönni hozzám nem tudom miért de ha ketrecen kívül adom neki a kaját odajön megszagolja az újjamat de elszalad.4 hónapos 3 hete van meg de nem akar velem barátkozni pedig tanítkatom már régóta.Mit tegyek?

rágcsálás

(zoe04, 2015.01.03 10:40)

A deguim folyton rágcsálják a ketrecet mit tegyek?

Re: rágcsálás

(Kovàcs màrk, 2016.08.15 13:23)

Agyàl neki fog koptatot

A deguk kedvenc étrlei

(Kovàcs màrk, 2016.08.15 13:22)

A deguk nagyon szeretik a salàtàt és a magokat

éjszakai zajongás

(noncsika, 2011.10.17 12:39)

Sziasztok!Tanácsot szeretnék kérni.Négy Degu boldog tulajdonosa vagyok már közel 3 éve.Két kalitkában él apa és fia,illetve anya és lánya.A fiúkkal semmi gond és anya is elvan de a kislány fél éve rászokott a fogkoptatás azon módjára,hogy a kalitka rácsába akasztja a fogát,úgymond "pengeti" azt.Napközben még nincs is ezzel gond de este 10 után már annál zavaróbb.Túl hangos,még két zárt ajtón keresztül is és ettől a párom már nem boldog tulajdonos.Nem szeretnék megválni Muszitól és ezért kérek mindenkit,akinek bármilyen ötlete van,írjon legyen szíves.Minden segítséget előre is köszönök!!! :)

Re: éjszakai zajongás

(Deguimvannakdebelehalok, 2012.02.27 11:58)

Ismerös érzés...>< Tegyél be neki fát.. (Jobb lesz):)

Re: éjszakai zajongás

(Cinti, 2012.05.20 13:08)

Ezt azért csinálja ,mert unatkozik.Nekünk is ezt csinálta,vettünk két hete mókuskereket és azóta egyszer sem csinálja.

Re: éjszakai zajongás

(domi, 2012.06.13 18:57)

szerintem azért ,mert hiányoznak egymásnak.

Re: éjszakai zajongás

(Degufan, 2014.05.05 19:33)

Hát, ha eddig nem volt bent fogkoptató kő, akkor épp itt az ideje! Ha már eddig is volt, akkor( saját tapasztalatból ) akkor ha kisseb a ketrec, én mindig kiteszem őket éjszakára a konyhába, és ott teljesen jól elvannak, a levegő és jobban jár, nem lessz semmi baju!

Re: éjszakai zajongás

(zozi, 2014.08.15 12:54)

Alakítsd át a ketrecet!
Szerintem próbáld ki, nekem bejön!
De vigyázz nehogy az ajtót nyissa ki!

Újpest

(Anya, 2014.05.11 13:04)

Sziasztok!
2 fiú degunk van, testvérek, 8 hetesek. Eddig jól megvoltak egymással, de pár napja az egyik elkezdte szekálni a másikat. Nem engedi enni, ahogy kaját vesz magához (nem csak a tálból, akár a forgács alól kiszedi) a másik nekimegy. Most külön szedtük őket, mert már féltem a szerencsétlent, nehogy kárt tegyen benne. Mit javasoltok? Tapasztalat esetleg?

szabotomi0711@freemail.hu

(IDegu, 2013.06.16 21:02)

Üdv!Kezdő degus vagyok van 1 hím fél éves degum.Pár napja van meg,még 1 picit fél tőlem,de az ennivalót a kezemből már kiveszi és megeszi.Társat szeretnék neki,de nem tudom milyen nemüt.Testvért nem tudok,mert az állatkereskedésben ő volt egyedül.Hallottam,hogy két hím nem jön ki egymással sőt meg is ölhetik egymást.Azt is hallottam,hogy a nőstény,azért nem jó,mert egyértelműen szaporodnak és a kicsiket nem jó állatkereskedésbe adni.Tanácsot szeretnék kérni,hogy akkor mit tegyek.Félek,ha egyedül hagyom depressziós lesz,a ketrecbe el fér még 1.Előre is köszönöm.

Re: szabotomi0711@freemail.hu

(degu, 2013.09.28 19:18)

Szia!

Két hím degut javasolnék mivel csak akkor ölik meg egymást ha van közöttük egy nőstény is! Ha nincs nőstény akkor nincs harc! :)

Re: Re: szabotomi0711@freemail.hu

(Degufan, 2014.05.05 19:30)

Érdekes elmélet, de sajnos nálam ez pont nincs így! A fiúk szó szerint ölre mennek, egy kis kajáért, pedig tele van a tál , az eggyiknek pedig mindenképpen az kell, ami a másiknak a kezében van!

Re: szabotomi0711@freemail.hu

(degu, 2013.09.28 19:18)

Szia!

Két hím degut javasolnék mivel csak akkor ölik meg egymást ha van közöttük egy nőstény is! Ha nincs nőstény akkor nincs harc! :)

fél a degum

(dominik, 2013.10.01 18:31)

ma vettem a degumat beraktam a ketrebe és azota nem bántottam de ha elmegyek mellete vagy megnézem egyböl elkezd futni vagy felmászik a ketrec szélére mit tegyek ??? hogyan tudnám megszeliditeni ??

Re: fél a degum

(Degufan, 2014.05.05 19:27)

Hogyha még nagyon fiatal, akkor ez természetes. Én is így voltam az enyéimmel, megfog szokni, ha szépen kivárod az időt, nem azonnal odanyúlkálsz, akkor meg fognak szokni téged. Néha beteheted a kezedet is egy úgymond szagmintának, hogy a deguk legközelebb velismerje a szgodat és így tovább, szépen lépésenként!

sajozsuzsanna@gmail.com

(Zsuzsi, 2013.12.19 06:37)

Szia:)Nekem idén június óta van egy degum miután elment a tengerimalacom úgy döntöttem,hogy veszek egyett ketött akartam venni,hogy ne legyen egyedül de anya nem engedi egyébkent nagyon aranyos:)sokat beszél es szelíd de félek hogy mivel egyedül van valami baja lesz.

Re: sajozsuzsanna@gmail.com

(Degufan, 2014.05.05 19:24)

Valóban célszerű lenne egy másik tásr, mivel egyedül depressziósak lehetnek!!!!

Re: sajozsuzsanna@gmail.com

(Degufan, 2014.05.05 19:25)

Egyedül Depis lehet !