Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


                                 Tartás

 

Gondozás:
Más állatokkal szemben nem éreznek félelmet, ezért legyünk óvatosak, ha macskát vagy kutyát is tartunk a háznál. Nagyon kíváncsiak, megszagolnak és megkóstolnak mindent, ami új a számukra, beleértve az ember kezét. Futtatás közben ezért állandó felügyeletre van szükség, hacsak nem akarjuk, hogy a szobát a saját ízlésük szerint alakítsák át. Az elektromos vezetékek miatt különösen veszélyes magukra hagyni őket, hiszen azt is megrághatják. A deguk átlagéletkora a természetben mindössze 1-2 év, legalábbis ennél idősebb példányt eddig nem tudtak befogni. A háziállatként tartott egyedek élettartama általában 4-5 év, de hallottam már 8-10 éves degukról is.

Ketrec/terrárium:
Magyarországon nagyon elterjedt, hogy a rágcsálókat terráriumban tartják. Ez nem valami jó megoldás, mivel nem tud rendesen szellőzni. De ha pl. teszünk szellőzőrácsot a terráriumra (látsd itt) akkor megoldható ez is. Hogy mekkora ketrecet, terráriumot vaszünk, annak csak pénztárcánk, és a rendelkezésre álló hely szab határt. Minél nagyobbat természetesen. Minimális méretként az 50*50*100 centit adnám meg. Ha a ketrec magas, akkor kisebb alapterület is elég neki (50*50), mégis megfelelő lehet, mivel a deguk imádják a többszintes lakóhelyet, és a magas helyeket. Ügyelj rá, hogyha ketrecet veszel, hogy erős acél rácsozata legyen, mert igen nagy strapának teszik ki. Olvasni lehet olyan degukról is, akik kirágják a műanyag aljat is, de szerintem csak akkor, ha vacak. A ketrecnek olyan bejárata legyen, amin kényelmesen be tudsz nyúlni, mert ha ki akarod venni őket, így biztonságos. Gondolj arra a ketrec vásárlásakor, hogy a deguid nőnek, 8 hetes korukban kb. a végleges testtömegük egyharmadát nyomják. Ha úgy érzed, csak kicsi ketrecet tudtál venni a deguidnak, megoldhatod a problémát azzal, ha gyakran kiengeded, futtatod, játszol velük.

Berendezés:
Ha már megvettük a ketrecet, terráriumot próbáljuk minnél változatosabban berendezni. Alomként; szitált faforgácsot vegyünk. Ezt beszerezhetjük asztalosműhelyből olcsón, de vigyázzunk vele, mert az poros, festékes, lakkos, ragasztós fadarabkákat is tartalmazhat. A legtöbb állatboltban árulnak fertőtlenített, szitált faforgácsot, sőt egyes drogériákban is árulnak ilyesmit. Ára kb 100 ft, és egy csomag - helytől függően 1-2 takarításra elegendő.
A lakhelyükbe tegyünk egy kis házikót, vagy valamit, ahova el tudnak bujni, ha akarnak. Ne hörcsögnek való házat vegyünk, mert azt kinövik. Ezenkívül talán a legfontosabb a kerék. Ez ne legyen műanyag, és legalább 20 centi átmérőjű legyen, különben nem tudják hajtani, mert kicsi. Ha elég nagy, akkor szinte folyton kondiznak benne. Tegyél bele 1-2 nehéz cserépedényt, a magoknak, egyéb eledelnek. A zöldségeket, gyümölcsöket úgyis szanaszét hordják, de a magoknak mindenképp hasznos egy ilyen. Szükség van még egy itatóra is. Ma már mindenhol lehet kapni golyós itatót, amiben egy pici acélgolyó zárja el a kivezető csövet, amit a degu a nyelvével visszalök, és igy iszogat. A ketrcbe betett edénybe nem valami szerncsés dolog vizet tenni, mert kiborítják, és elázik a forgács, vagy a bundájuk, ami megfázáshoz vezet. Ezeken kívül betehetők még létrák, polcocskák, faágak, fantáziád szerint. Még jobb, ha minden takarítás után máshogyan rendezed be a ketrecet, mert ez némi változatosságot visz az életükbe.
Figyeljünk arra, hogy ne legyen mérgező a kiválasztott faág!
A következők kifejezetten veszélyesek:
- tiszafa,
- fagyal,
- babér,
- gesztenyefa.

Bátran használhatjuk azonban a következőket:
- kőris,
- bükkfa,
- tölgyfa,
- almafa,
- körtefa,
- nyárfa,
- fűzfa.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

ezfx

(eveedf, 2012.11.08 17:33)

mwsDWR

Re: ezfx

(Ncjcjdkansd, 2016.02.14 20:35)

Hvcjdnsms

Itatás

(Juli, 2015.07.05 11:36)

Két degum van. A múlt héten tönkre ment az itatójuk, ezért újat vettünk, amit viszont, csak máshova tudtunk felrakni, nem az előző helyére. Azóta nem ittak belőle! Nem tudom, hogy tudnám őket az új helyre szoktatni! Előre is köszönöm a segítséget!

DEGUK

(ELADÓ, 2013.10.13 11:38)

Degujaim születek Október 5. ,négy darab pontosan !
Akit érdekelnek a deguk ezen az email-on lehet érdeklődni,szabo.sara.borbala@gmal.com

Nekem három felnőtt degum van ,ezért szeretném a piciket eladni ,de csak olyan emberek jelentkezzenek akik szeretik a degukat !!!

Re: DEGUK

(zsuzsa, 2015.03.01 10:04)

En megvenem ara en tarjanba lakom

tiszatarjan

(zsuzsa, 2015.03.01 10:01)

Enis venek degut100 ft ert de nem tom kinek van elado

gerinc baj

(mudi réka , 2015.01.27 19:41)

sok degum volt már. nagyon hamar meghaltak. a gerincük végénél lebénultak. aztán egy kis idő mulva meghaltak

Ketrec rágás

(Gyagyás, 2014.07.24 13:35)

Sziasztok!
Az én lányomnak két deguja van ketrecben kerékkel és fahiddal. Az egyik állandóan tekeri a kereket a másik meg folyamatosan a ketrecet rágja. Nincs valakinek valami ötlete, hogy mit csináljak vele, hogy ne rágja a ketrecet? Vettem fogkoptatót boltban de nem foglalkozik vele, csak a ketrec rácsaival.Előre is köszönöm a segítséget!

Re: Ketrec rágás

(DegusRekhuci, 2014.11.30 17:27)

Tobb okbol lehet
1. Ha egyedul van,akk jo hogy ragja. A degu szocialis leny, tars kell neki
2. Ha ketto van, akkor nem tok mit mondani. Rakjatok be neki tobb ajtekot, buvohelyet, fat :)
Remelem segitettem

deguk

(balázs, 2013.10.26 19:03)

Sziasztok! Én most kaptam meg a degumat és van egy kérdésem:Az a kérdésem hogy a deguk mit esznek és mit kell nekik naponta adni és hány naponta kell cserélni az almot? köszi!

Re: deguk

(DegusRékuci, 2014.09.23 20:21)

Nézd meg ezen az odalon az ,,Etetés" menüpontot

Aloe Vera

(DegusRékuci, 2014.09.23 20:20)

Sziasztok! Még nincsen degum, de lesz teljes gőzzel késülök
Szeretnék valami növényt rakni a ketrecükbe
Van olyan növény amit nem esznek meg?
Én az Aloe Verára gondoltam, mert a levelében levő létyóból készítenek italt és az egészséges
A degunak is?
Előre is köszönöm a választ

Szolnok

(Bóta Szilvia, 2013.12.29 19:30)

Sziasztok!Pár napja tartok degut, szerintetek miért csinálja hogy egyfolytában fel-alá rohangál és rágja a ketrecet megállás nélkül?Elég aggasztó.Eszik,rendesen,és eddig ezt nem csinálta.

Re: Szolnok

(Vass Réka, 2014.09.23 19:56)

Szia! Csak akkor tudok segíteni ha egy degud van. A degu társas lény, ezt akkor szokta csinálni ha egyedül van. A legjobb megoldás ha veszel még egyet, de a legjobb az ha foglakozol vele, és érezteted vele hogy te vagy a gazdája és szereteted adsz neki

degus

(mér csinálja ezt a degum? , 2014.04.22 00:23)

Amikor beteszem hozzá a mókuskereket megfogja az alját a fogaival és feldönti. Nem hajtja az átmérője 30 cm. Mée csinálja ezt?

Ez nem kérdéses!

(Mészáros László, 2014.01.15 21:01)

Kedves Szilvi!
Kérdésedre válaszolva:
Azért mer depressziós!!!!!!!!!!!!!Tartsd párban!A degu alaból szociális élőlény!

"válasz"

(Mészáros László, 2014.01.15 20:56)

Kedves Náomi !
A degu nem kutya,szóval ha hívod nem fog odamenni hozzád.És amikor össze,vissza rohangál az azért van mert egy mozgékony állatról van szó.Nos és trükkre úgy taníthatod hogy pld.:jutalomfalattal a kezedben végigvezeted egy akadálypályán.Remélem tudtam segíteni!

Tanítás

(Náomi, 2014.01.12 12:43)

Sziasztok! Nekem van egy degum és azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e valahogy tanítani őket? Vagy ha már megszokja a gazdiját, engedelmeskedni fog, ha a nevén hívom? És mikortól fog hallgatni a nevére? Egy nap többször is kiveszem, de csak rohangál össze-vissza és engem szinte észre se vesz, csak ha simizem...pedig szoktam hozzá beszélni, meg kézben is tartom sokat.

Mien gyümölcsöt?

(Mészáros Laci, 2013.11.29 16:42)

Sziasztok,
én most fogom megvenni a deguimat és már előre beszereztem nekik ien szárítot zöldség,gyümölcs mixet.A kérdésem az lenne hogy ugye ez tartalmaz szárítot krumplit és póréhagymát és hogy ehetnek-e iesmit?A válaszokat előre is köszönöm:-) .

degu

(zsofi2, 2013.10.26 18:52)

Sziasztok! Hány naponta kell faforgácsot cserélni azért kérdezem mert ma kaptam meg a degumat! Nektek hány évig élt. köszi!!!


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Következő »