Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fontos tudnivalók

1. A deguk farkára nagyon kell vigyázni, mert nagyon könnyen leszakad, és ez később egyensúlyveztést okoz.

 


2. Nagyon kell vigyázni az elektromos vezetékekre, mert ezeket könnyen megrághatják.


3. A degu nagymértékben társaságkedvelő állat, ezért legalább kettőt tartsunk; ha nem akarunk szaporulatot, akkor egyneműeket. A magányosan tartott degu szenved és könnyen depressziós lesz, még akkor is, ha naponta több órát foglalkozunk vele, hiszen szinte állandó társaságot igényel. Ne feletsük el! A degu szociális állat! A legjobb verzió az, ha két fiú degut szerzünk be, melyek testvérek, mert így elkerülhető a verekedés. Ha már van egy degunk, amikor az új jövevény érkezik, semmi vész, könnyen összeszoktathatók. Osszuk a kalitkát két részre, így különítve el őket egy hétig, aztán összeereszthetjük őket. Ha eleinte harcolnak egymással, ne ijedjünk meg: meg kell állapítaniuk a rangsort. Úgy is könnyedén össze lehet szoktatni őket, ha a nappaliban felálítunk egy kartondobozból összetákolt karámot (legalább fél méter magas legyen, különben kiugranak), és abban engedjük össze őket, így könnyen el lehet kerülni a verekedést. Ha hím- és nősténydegukat akarunk együtt tartani, soha ne legyen egynél több hím egy családban, mert a nőstényekért véres harcokat vívnak! Ez a verzió csak annak az illetőnek jó aki szeretne legalább nyégy kisdegut.

 

A deguk képesek hosszabb-rövidebb idõt víz nélkül eltölteni, azonban ez - véleményem szerint - állatkínzás! Javaslom, hogy naponta adjunk inni deguinknak friss vizet. Alapvetõen a tálkák e célra nem nagyon felelnek meg, mert felborítják azokat, illetve "belemásznak", étel- és alommaradványokkal szennyezik be, ezért használjunk inkább ún. "golyós egéritatót". Célszerûbb azt a ketrec felsõ részén, a rácsok közé szorítani a csõr melletti megvastagításnál a sapkán, mert az itatóhoz kapott dróttal a ketrec oldalára rögzített itató flakonját igen hamar kirágják, így az csak az alom eláztatására lesz alkalmas, itatásra semmiképpen sem. Ha azonban a ketrec teteje nem vízszintes, hanem pl. íves, vagy ferde, akkor a flakont eleve cseréljük ki a Bonaqua 2 dl-es üvegére, melyre tökéletesen "passzol" az egéritató sapkája, viszont - minthogy üveg - deguink nem tudják kirágni! Ehhez a "gyári" drót rövid, tehát azt is ki kell cserélni. A mûanyag bevonatú drót semmivel sem jobb, mint a natúr, mert a mûanyag bevonatot hamar lerágcsálják... Attól nem kell tartanunk, hogy nem fogják tudni használni az itatót, ui. igen hamar megtanulják, a picik a szüleiktõl is ellesik már az ivás "fortélyát", önállóan pedig kiválóan alkalmazzák!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Isaszeg Buda utca 45

(Hanula Eszter, 2014.07.20 20:05)

Két degum volt, de az egyik meghalt.Szeretnénk venni mellé egy csincsillát.Lehet?

...

(Cinti, 2014.05.13 12:32)

Szia! Nekem nem akar inni a degum golyós itatóból , mit csináljak ? (próbálom addigis répával stb.vel helyettesíteni) ,

9999szali@mailbox.hu

(Lili, 2012.09.06 20:29)

Meddig él egy degu?

Nyalka, Petőfi Sándor út 23

(Ugronitz Lajosné , 2013.12.20 11:37)

Meddig élnek a deguk?


Nagytarcsa

(Abigél, 2013.01.26 17:08)

Nagyon köszönjük a honlapot, sokat tanultunk belőle. Az a gondom, hogy volt két fiú degunk, és miután az egyik elpusztult (1 év elteltével), vettünk mellé másik kisfiút, de most már a negyedik társ is rövid időn belül elpusztult! Ráadásul a négyből három különösebb előzmény nélkül, egy nap alatt! Mi lehet a hiba? Arra gondoltunk, hogy a régi, nagy degu esetleg halálra üldözi a kicsi újat? De akkor mit lehet tenni, mert nem akarjuk, hogy magányos legyen (azt nehezen bírta szemmel láthatólag), de szaporulatot sem szeretnénk. Vagy rossz helyről vettük?
A választ előre is köszönjük!

herend

(laca, 2011.12.02 18:39)

azt szeretném meg tudni a deguról, hogy 10 fokos hőmérsékletnél a tartásuk gondot jelent-e , nem tartos a 10 fok

Re: herend

(Azim, 2011.12.13 15:28)

az ideális a 20 fok:))

Re: herend

(timcike001, 2012.04.08 06:28)

Szia herend
Nos említetted a 10 fogos hőmérséklete nekem is volt degum. szobában ahol lakott 25 fok volt. és egy téli napon le ment a hőmérséklet 20 fok alá és 1 hét múlva a kicsikém sajnos eltávozott közülünk nem tudom hogy ez volt e az oka vagy más minden esetre mielőtt ez a tragédia megtörtént volna előte egy héttel voltunk vele állat orvosnál és ő azt mondta hogy nagyon egészséges sőtt ritkán ltni ennyire egészséges példányt úgy hogy nagy a valószínűsége hogy a hőmérséklet változás okozta a halálát

Eledel

(Bence, 2012.02.28 20:36)

http://fressnapf.hu/termek/multifit_degu_eledel_700g

azt kérdezném hogy ez jó-e?

zrinyi út 8 perála 409

(lukács márió, 2011.11.06 09:48)

eből sokat tanulok

help

(Balogh Barnabás, 2011.08.21 09:54)

2 éves fiú lány deguink hatalmas ketrecben változatos életterük gondoskodó szeretettel körülvéve ugy gondolom teljesen ideális degutartásuk ellenére a fiú újjabban a bojtos fakavégét véresre harapja!!!
Várom segitségnyujtó véleményeket!

Florinához

(Dorszika(szerkesztő), 2010.11.06 19:59)

a konzervdobozos megoldás nem is rossz ötlet DE nagyon ügyeljünk rá hogy ha kinyitottuk a nyitóval akkor próbáljuk meg valamivel "lekerekíteni" az éles szélét vagy inkább valamivel fedjük le az éles szélét mert óhatatlan hogy megvágja magát a barátunk főleg akkor ha kicsi a doboz... amúgy tényleg nem rossz ötlet :) ja és még a papírdobozházikóhoz: én jobban szeretek inkább vékony fából készíteni kis házikót neki mert nem túl szép látvány ha az egész terrárium tele van papítdarabokkal és persze kiszedni sem túl jó feladat... ha vékony fából házikót akartok készíteni akkor ügyeljetek arra hogy minden szélén és nminden kivágott elem körvonalában kerekítsétek le az oldalát!!! mégpedig azért mert ettel is megvághatja magát Az alján is kerekítsétek le mert felboríthatja és megvághatja magát

Re: Florinához

(flori, 2011.08.02 20:31)

örülök hogy tetszik az ötlet.
Miután ezt írtam utána készítettem papírdobozt
Mogyi rögtön szétrágta
nagyon tetszik a faházas ötleted
asszem én is barkácsolok neki 1 faháza meg 1 falétrát
nekem a te ötleted nagyon tetszik
KÖSZIKE!

Pécs

(Florina 011, 2010.11.04 15:32)

Sziasztok a nevem Florina, a degumé Mogyi.Nagyon szeretem.Ha a fejét simogatom félig becsukja a szemét,mosolyog rám és beszélget velem.Mondok néhány jó tanácsot.1.Ha futtatod a degudat egyik szobában,ahol vannak vezetékek,akkor azokat párnákkal körbe kerítheted.2.Ha degud futtatás végén nem akar kezedbe jönni,akkor próbáld a hangoddal hívogatni,de ha ezzel nem megy,akkor csalogasd az egyik szobasarokba és ott fogd meg.3.Ha játékot akarsz neki készíteni olvasd el ezt:KONZERVGURIGA. Ha van kiürült konzervdobozod,kérj meg egy FELNŐTTET,hogy mind két oldalát szedje le konzerv nyitóval.Utána fúróval jukasszad ki mind a két oldalánál ezt is FELNŐTT seítsével.Végül[ha ketreced van]akazd fel a ketrecre.DOBOZHÁZ:Válassz egy kisebb darab cipősdobozt[ha nincs olyan bámilyen megfelel],szedd le a tetejét és vágj rajta akkora lyukat,hogy a degud beférjen.Ha kész van tedd be neki.HAMAR SZÉTRÁGJA.

Enikő!

(.....:D, 2010.10.06 21:14)

a melegre van néhány megoldásom, amit csincsilláknál zoktak/szoktunk alkalmazni:1. tegyél egy hideg vizes törölközőt a ketrectetejére. 2., és én inkább ezt ajánlanám:ha van otthon jégakkutok, tegyél bele egyet-kettőt, vagy akár többet egy fémdobozba, és tedd be a ketrecükbe! Az állatok hozzábújnak, ezzel hűtik magukat, és ha lapos, akár rá is fekszenek! És ügyelj arra, hogy mindig legyen friss, HIDEG vizük!!

Budapest

(Enikő, 2010.06.12 17:15)

Hali.
Irtó meleg van, és a deguk csak fekszenek a forgácson. Mit csinálljak?
Sajna az időjárást nemlehet befolyásolni, de hogy a rákba lehetne kicsit lehűteni a levegőt náluk?

Fényképem

(Bambuvári Mikk, 2010.04.09 15:33)

Kedves Dóri! Nem tudom ismerjük-e egymást, mert sok degust ismerek személyesen is, virtuálisan is... Ide írok, mert a fotógalériánál nem lehet hozzászólni. Szóval a "Vicces deguk"-nál a második, aminek azt a címet adtad, hogy "Egyetek, amíg van", az én deguim láthatók, a kép címe "Deguzsúr" és Hamuci 3.születésnapján készült. (Amúgy 6 évig élt) és az ott lévő tesók sem, de ez a fénykép már bejárta a világot, nem tudom melyik oldalról vetted át, de ez így egy kissé meg van csonkítva, ez nekem nem tetszik. A címem degu@lajt.hu egy másolatot szívesen küldök az eredetiről. Üdv. Mikk

budapest

(cinti, 2009.12.11 17:25)

dori!

...

(Dorszi (szerki), 2009.12.04 19:25)

oks majd teszek

www.allatmania.hu

(Allatmania, 2009.10.14 19:26)

Kedves Dóri!

Amennyiben lehetőség van rá, kérlek tegyél egy linket a weboldaladra a www.allatmania.hu weboldalra mutatva.
Nálunk is van Degu kategória, de sajnos Degu-nk még nincsen.
Köszönjük.